Katt


Allmänt

Det finns många fördelar med att kastrera sin katt. Man slipper saker som illaluktande urin, kiss utanför lådan, slagskämpar, löp, livmoderinflammation och oönskade kattungar. Risken för juvertumörer minskar också drastiskt om man kastrerar tidigt. Att katten bör få en kull före kastrering är en myt. Det är i själva verket bättre att kastrera så tidigt som möjligt.

OBS: P-piller till katt finns inte längre att tillgå, då dessa alltför ofta visade sig ge elaka juvertumörer. Kastrering är det som kvarstår och rekommenderas enligt djurskyddslagen.

Nackdelarna med kastrering är risken för viktuppgång och en viss ökad risk för urinvägsproblem, framför allt hos hankatter. Båda dessa problem är dock enkelt lösta med rätt foder och innebär i regel betydligt lindrigare problem än att ha katten okastrerad.

Vi kastrerar katter från 4 månaders ålder men gärna vid 5-6 månader, då de har hunnit växa till sig lite och hanens testiklar oftast hunnit komma ner i pungen.

Förberedelser

Det är bra om din katt äter ett mål mat 6 timmar före besöket hos oss, därefter ska mat och ev. godis tas bort helt. Vatten får gärna stå kvar framme. Se till att din katt har en mysig filt i transportburen; efter kastreringen kan din katt nämligen vara lite frusen och det är skönt att få värma sig i en filt. Kom också ihåg att ta med vaccinationskortet.

Ingreppet

Hankatten får lugnande preparat, s.k. sedering, och lokalbedövning. Sedan öppnas pungen och testiklarna tas bort. För att undvika infektion sys inte öppningarna igen och katten kommer alltså att ha två små öppna snitt över pungen. De läker ihop fort och det gör inget om han slickar lite där de första dagarna. Håll dock koll på såret, läs mer om tecken på infektion nedan.

Honkatten sövs och livmoder och äggstockar tas bort genom en öppning i buken. Såret sys ihop ”intrakutant” d.v.s. i huden, så inga stygn syns utanpå. Detta gör att katten i de allra flesta fall inte behöver någon krage. Skulle hon slicka frenetiskt på såret kan det vara läge att sätta på en krage några dagar så att såret får läka i fred. Detta är dock mycket ovanligt. Efter några dagar (upp till en vecka) kan en mjuk ”bulle” uppstå över såret. Det är helt normalt så länge katten mår bra i övrigt. Den kommer att bli hårdare och mindre och försvinna på ett par veckor. Om den går att peta in kan det röra sig om ett bråck och ni ska då kontakta oss. Läs även om tecken på infektion längre ner.

Efteråt

Din katt är oftast helt vaken vid hemgång men kommer troligtvis att vara trött några timmar efter hemkomsten eller t.o.m. under morgondagen. Ibland blir de tröttare efter hemkomsten, när de kommer hem till sin trygga miljö. Avvakta med mat och vatten tills du ser att katten är helt vaken så att hen inte sätter mat eller vatten i fel strupe. Katten kan må illa efter ingreppet och t.o.m. kräkas så det är helt normalt om hen inte vill äta direkt. Börja gärna med en mindre portion mat. För hankatten räcker den smärtlindring han fått under operationen, men honan behöver ytterligare några doser. Detta får du hämta ut som e-recept på apoteket.

Låt katten vara i ett eget rum tills hen är helt pigg och alert. Eftersom din katt kommer lukta annorlunda efter sitt besök hos oss kan det hända att andra katter i hemmet fräser åt hen till en början.

Om din katt brukar gå ute; håll hankatten inomhus ett par dagar och honkatten ca en vecka efter operationen.

För hankatter som hunnit bli könsmogna innan kastreringen: Ev. kissmarkeringar klingar successivt av under den första månaden efter ingreppet. Observera att han kan para och befrukta en honkatt de närmaste veckorna efter ingreppet p.g.a. att spermier kan finnas kvar i sädesledaren. Så släpp inte ut honom för tidigt.

Foder

Den kastrerade katten får en förändrad ämnesomsättning och behöver ungefär 30% mindre energi än tidigare. Samtidigt ökar ofta aptiten. Det innebär att om din katt fortsätter äta lika mycket mat som tidigare kommer hen med stor sannolikhet att bli överviktig. Vi rekommenderar alltid foder med hög proteinhalt och låg kolhydrathalt till alla friska katter, helst ska fodret vara spannmålsfritt. Om du dessutom utfodrar med blötmat får din katt i sig mat som i mycket liknar kattens naturliga diet (fåglar, möss o.s.v.) – mycket protein, lite kolhydrater och mycket vätska. Detta blir ännu viktigare nu när din katt är kastrerad. Se till att inte ge mer mat än vad som anges på foderförpackningen. Tips! Om du har svårt att hålla koll på att din katt inte äter för mycket under dagen kan en matskål med timer vara en bra idé. Då kan du väga upp maten i förväg och portionera ut under dagen. Fråga oss eller butikspersonalen om du vill ha fler tips.

Hemgångsråd

Här kan du tjuvkika på de hemgångsråd du kommer att få med dig hem efter kastreringen:

Hankatt

Honkatt

 

Hanhund (vi har en maxgräns på 15 kg)


Allmänt

Fördelarna med att kastrera sin hanhund ser man främst om man har en hund som är väldigt intresserad av dofter ute samt av att urinmarkera överallt. Det ger även bra effekt gällande aggressivitet gentemot andra hanhundar samt fixering vid löptikar. Man förebygger även prostataproblem, vilka är vanliga hos äldre hanar. Viktigt att notera är dock att det inte är en lösning vid alla beteendeproblem, utan just sådana som är kopplade till hormonerna. Nackdelarna är risk för viktuppgång samt att nervösa problem kan öka om man kastrerar i ett känsligt läge. Pälskvaliteten kan också påverkas och det finns en mycket liten risk för inkontinensproblem. Dessa kan dock oftast avhjälpas med medicinering. Kastreringen innebär också ett kirurgiskt ingrepp, vilket alltid innebär risker, om än mycket små. Hunden får gärna vara upp emot året gammal innan han kastreras men från 6-9 månaders ålder går bra. Man har tidigare menat att tillväxten hämmas hos tidigt kastrerade djur men amerikanska studier har nu visat att så inte är fallet. En hane som kastreras före puberteten utvecklar dock aldrig den vuxna, okastrerade hundens muskelmassa.

Ett alternativ till kirurgisk kastrering är kemisk kastrering med ett Suprelorinchip. Det injiceras under huden i nacken på samma sätt som ett vanligt id-chip. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill ha ett hum om hur din hund skulle bli som kastrerad, eller om du har tänkt använda hunden i avel vid ett senare tillfälle. Kastreringschippet används till könsmogen hund och finns i två styrkor; för 6 respektive 12 månaders användning. Det kan vara bra att känna till att effekten dröjer i upp till 6 veckor efter injektion och att eventuella problembeteenden kan öka innan dess. Observera att infertilitet kan kvarstå 12-18 månader efter implantatet. Biverkningarna liknar de efter vanlig kastrering samt att hunden kan få en svullnad och/eller tappa lite päls runt injektionsområdet. Testiklarna krymper som regel.

Förberedelser

Det är bra om din hund äter ett mål mat 6 timmar före besöket hos oss, därefter ska mat och ev. godis tas bort helt. Vatten får gärna stå kvar framme.

Ingreppet

Hunden får lugnande preparat, s.k. sedering, och lokalbedövning. Testiklarna tas bort genom ett snitt framför pungen, s.k. prescrotalsnitt. Såret sys igen med stygn som resorberas, dvs. löses upp, av kroppen och behöver inte tas bort.

Efteråt

Din hund är oftast helt vaken vid hemgång men kommer troligtvis att vara trött några timmar efter hemkomsten eller t.o.m. under morgondagen. Ibland blir de tröttare igen efter hemkomsten. Avvakta med mat och vatten tills du ser att han är helt vaken så att han inte sätter mat eller vatten i fel strupe. Han kan må illa efter ingreppet och t.o.m. kräkas så det är helt normalt om han inte vill äta direkt. Börja gärna med en mindre portion mat.

Eftersom hunden ofta vill slicka på såret krävs en krage 7-10 dagar medan såret läker. Se till att hålla kragen torr och ren, torka ur den om den blir smutsig. De flesta hundar lär sig snabbt hur man både äter och dricker med krage på men det kan underlätta att höja upp skålen i början. Ta av kragen på promenader men håll koll så att din hund inte stannar och börjar slicka på såret. Håll koll på såret och läs mer om tecken på infektion nedan. Du kommer att få med dig smärtstillande tabletter hem. Dessa behövs vanligen i c:a 4 dagar efter operationen.

Observera att en kastrerad hanhund kan para och befrukta en tik de närmaste veckorna efter ingreppet p.g.a. att spermier kan finnas kvar i sädesledaren.

Foder

Den kastrerade hunden behöver ungefär 30% mindre energi. Det innebär att om din hund fortsätter äta lika mycket mat som tidigare kommer han med stor sannolikhet att bli överviktig. Välj ett foder för kastrerade hundar, be gärna butikspersonalen på Hundens Hörna om råd.

 

Kontakt


Kontakta oss om ditt djur slickar mycket på såret, blir hängig, slutar äta eller du ser tecken på infektion som svullnad, rodnad, ömhet eller varbildning.

Oss når du måndag-torsdag och säkrast på mejlen: solnadjurklinik@gmail.com. Det går också bra att ringa på vår telefontid eller lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp när vi kan. Vi har dock ingen jourverksamhet så är ditt ärende akut rekommenderar vi att du vänder dig till någon av följande:

  • Anicura Djursjukhuset Albano (Danderyd): 08-505 304 00
  • Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen: 08–505 303 00
  • FirstVet App: kostnadsfritt om ditt djur är försäkrat hos deras samarbetspartners. Läs mer på firstvet.com
  • Agria Vårdguide (tidigare VetHem) App: kostnadsfritt om ditt djur är försäkrat hos Agria. Läs mer på https://www.agria.se/veterinar-i-mobilen